Een eerlijke WOZ-waarde - Joepp Makelaardij
Joepp Makelaardij
Foto over bedenktijd van de koopovereenkomst
De bedenktijd van de koopovereenkomst.
mei 25, 2023

De eerlijke WOZ-waarde is een veel besproken onderwerp op het moment. Maar wat is nu precies het doel van de WOZ-waarde? Hoe wordt die eigenlijk vastgesteld en wat als je het niet eens bent met de gestelde WOZ-waarde van jouw woning? In deze blog vertel ik je hier graag meer over!

 

Wat is het doel van de WOZ-waarde van je huis?

Het voornaamste doel van de WOZ-waarde, ook wel bekend als de Waardering Onroerende Zaken, is het vaststellen van de waarde van onroerend goed voor belastingdoeleinden. Deze waarde is van invloed op de berekening van de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. Daarnaast kan de WOZ-waarde ook consequenties hebben voor andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting bij verhuur van een woning.

 

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Als makelaar ben ik goed bekend met de vaststellingsprocedure van de WOZ-waarde. Elk jaar wordt deze waarde door de gemeente bepaald. Hierbij worden verschillende factoren in overweging genomen, zoals: de ligging, het type woning, de oppervlakte, de staat van onderhoud en vergelijkbare verkopen in de omgeving. De gemeente maakt gebruik van een taxatiemodel om de waarde te berekenen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de WOZ-waarde een schatting is en niet altijd overeenkomt met de werkelijke marktwaarde van het huis.

Wat als je het niet eens bent met de WOZ-waarde?

Stel je voor dat je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde van je huis. Gelukkig heb je de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente. Het is essentieel om dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking te doen. Het kan verstandig zijn om bij het indienen van het bezwaar de hulp in te schakelen van een deskundige, zoals een taxateur. Deze kan een objectieve waardebepaling uitvoeren en jouw bezwaar onderbouwen. Vervolgens beoordeelt de gemeente jouw bezwaar en stelt zij, indien zij het met je eens zijn, een herziene eerlijke woz waarde vast.

 

Heeft de WOZ-waarde invloed op de verkoopwaarde van jouw huis?

Hoewel de WOZ-waarde een indicatie geeft van de waarde van je huis, is het belangrijk om te realiseren dat deze niet altijd overeenkomt met de werkelijke marktwaarde. Potentiële kopers zullen hun eigen onderzoek doen. En mogelijk een onafhankelijke taxatie laten uitvoeren voordat ze een bod uitbrengen. De uiteindelijke verkoopwaarde wordt bepaald door diverse factoren, waaronder de vraag en het aanbod in de markt en de specifieke kenmerken van de woning.

Hoewel de WOZ-waarde niet rechtstreeks de verkoopwaarde bepaalt, kan het wel een rol spelen bij de verkoop van je huis. Een gunstige WOZ-waarde kan potentiële kopers positief beïnvloeden en een indicatie geven van de waarde van het huis. Het kan ook een signaal zijn over de waardeontwikkeling van de buurt. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijke doel is om de beste verkoopwaarde te realiseren, ongeacht de WOZ-waarde.

 

Als ervaren makelaar sta ik altijd klaar om jou te begeleiden bij het verkoopproces van jouw huis, inclusief de invloed van de WOZ-waarde. Ik kan je adviseren over de beste verkoopstrategie en onderhandelen met potentiële kopers om de maximale waarde voor jouw woning te behalen.

 

Neem gerust contact met mij op als je meer wilt weten over de WOZ-waarde of andere aspecten van de verkoop van je huis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je met vertrouwen jouw vastgoeddromen kunt realiseren.

Een eerlijke WOZ-waarde
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken, gaat u hiermee akkoord.
Joepp Makelaardij
Joepp Makelaardij