Taxatierapport of een waardebepaling? - Joepp Makelaardij
Joepp Makelaardij
taxatie Bergen
Waarom is een taxatierapport van een taxateur belangrijk?
mei 25, 2023
Afbeelding van de woning verduurzamen.
De voordelen van je woning verduurzamen.
mei 25, 2023

Een taxatierapport of een waardebepaling? Wanneer heb je wat nodig? Dat is een vraag die veel mensen hebben. Bij het kopen van een nieuwe woning, het verbouwen van je huidige woning of bij het aanvragen van een echtscheiding, moet je in bijna alle gevallen een taxatierapport laten opstellen voor je geldverstrekker. Deze geldverstrekker of bank wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten. Toch is een taxatierapport niet altijd verplicht, en volstaat een gratis waardebepaling. Maar wanneer laat jij een taxateur bij je langskomen en wanneer niet? Na het lezen van deze blog heb jij een duidelijk antwoord op deze vraag!

 

Het verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport

Het grootste verschil tussen een taxatierapport en een waardebepaling is dat je met een waardebepaling niet naar de bank kunt stappen om een hypotheek aan te vragen. Een waardebepaling is enkel een berekening van de huidige (verkoop)waarde van de woning. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet gebruikt worden bij het aanvragen van een hypotheek.

 

Wanneer kies je voor een waardebepaling?

Als je nog geen concrete (ver)koopplannen hebt, is het raadzaam om een waardebepaling aan te vragen. Een waardebepaling is gratis en geeft je direct inzicht in de mogelijke verkoopwaarde van je woning. Dit kan handig zijn als je een idee wilt krijgen van je budget voor het kopen van een nieuwe woning. Het is een snelle en eenvoudige manier om een globaal beeld te krijgen van de waarde van je huis. Over het algemeen is een waardebepaling geschikt als je nog geen concrete plannen hebt en een globaal beeld wilt krijgen van de waarde van je woning.

 

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Als je concrete plannen hebt om een woning te kopen, je huidige woning te verbouwen of als je een echtscheiding aanvraagt, is een taxatierapport nodig. Een taxatierapport wordt gebruikt als onderpand voor je hypotheek en is vereist door geldverstrekkers. Het rapport moet worden opgesteld door een onafhankelijke taxateur die voldoet aan certificeringsregelingen. Hiermee krijg je een gedetailleerd inzicht in de waarde van je woning op basis van verschillende factoren, zoals het type woning, de grootte, indeling en aard van de woning, de ligging, het afwerkingsniveau en de bouwkundige staat. Een taxatierapport is vereist bij specifieke situaties, zoals het aanvragen van een hypotheek of het regelen van financiële zaken bij het kopen of verbouwen van een woning.

 

Twijfel je?

Het is belangrijk om het juiste document te kiezen op basis van je situatie en behoeften. Als je twijfelt tussen een waardebepaling en een taxatierapport, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen. Ik kan je helpen bij al je vragen en meedenken welke het beste past bij jouw situatie.

 

Wil jij jouw woning laten taxeren? Als ervaren register-taxateur help ik je graag verder! Heb je andere vragen? Neem dan contact op!

Taxatierapport of een waardebepaling?
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken, gaat u hiermee akkoord.
Joepp Makelaardij
Joepp Makelaardij